Prikkelbare Darmsyndroom en acupunctuur

 Prikkelbare Darmsyndroom (vroeger Spastische Dikke Darm genoemd) is een veel voorkomende aandoening; 10 tot 20 % van de mensen heeft er weleens last van. Het gaat gepaard met diverse symptomen zoals verstopping, diarree, gasvorming, opgeblazen buik, vermoeidheid en hoofdpijn en kan verergerd worden door bepaalde voedingsmiddelen, stress of andere irriterende factoren. Het ontstaat door een verstoring van het zenuwstelsel dat de dikke darm verzorgt. De symptomen zijn voor iedereen verschillend en kunnen ook in de loop van de tijd wisselen

In de Chinese geneeskunde wordt PDS beschouwd als een patroon van disharmonie tussen de Lever- en de Miltmeridiaan. De Levermeridiaan zorgt voor een soepele doorstroming van energie en bloed in het hele lichaam. Deze doorstroming kan worden belemmerd door emoties of stress en dit leidt tot stagnatie van bloed en/of energie. De Chinese geneeskunde associeert de Miltmeridiaan met de functie van vertering en het omzetten van voedsel in energie (Qi en bloed). Dit proces kan worden belemmerd door allerlei factoren, zoals ongezond eten, overwerk, stress, vermoeidheid en gebrek aan lichaamsbeweging. Als de Miltmeridiaan hierdoor verzwakt is en de Levermeridiaan kan niet zorgen voor soepele doorstroming, gaat de “Lever de Milt overheersen” en dit kan zich uiten in PDS-symptomen. Dit kan worden voorkomen door niet te overeten,genoeg te bewegen, stress te verminderen en voedingsstoffen die de klachten opwekken te vermijden.

Heeft u last van PDS? Acupunctuur helpt! Kijk op www.acupunctuurmaarssen.nl voor meer informatie of bel 06-55572910 en maak vandaag nog een afspraak.