Hoe verloopt een acupunctuurbehandeling

Intake

De eerste afspraak is altijd een uitgebreid intake consult. Dit duurt 1 tot 1,5 uur. We gaan dan uitgebreid in op uw klacht. U krijgt alle tijd om uw verhaal te vertellen, ook als het gaat over bijkomende klachten die op het eerste gezicht minder belangrijk lijken. Daarna zal ik nog een aantal vragen stellen over de verschillende lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, uw slaapritme en nog veel meer. Dit is belangrijk om een compleet beeld te krijgen van uw energie­huishouding.

Tongdiagnose

Daarna zal ik uw tong bekijken omdat die heel veel informatie geeft over het functioneren van uw organen. Om uw tong en ook het tongbeslag (het laagje op uw tong) goed te kunnen beoordelen is het beter als u een uur voor de behandeling geen koffie meer drinkt.

Acugraph digitale energiescan

Ik maak gebruik van de Acugraph digitale meridiaandoormeting om een mooi beeld te krijgen van de energie in uw meridianen. Dit is een korte test waarbij verschillende acupunctuurpunten elektrisch doorgemeten worden. U voelt er niets van. Na afloop is op het computerscherm precies te zien hoe het is met uw energie en in welke meridianen blokkades zitten. Na afloop krijgt u een rapport van de meting om alles nog eens rustig na te lezen.

Acupunctuur

Acupunctuur Maarssen - het plaatsen van dunne steriele naaldjesDaarna worden een aantal zeer dunne, steriele wegwerpnaaldjes op specifieke punten in het lichaam gebracht. Het inbrengen kunt u even voelen, met bijvoorbeeld een tinteling, trekking, zwaar of doof gevoel. De naalden blijven 20-45 minuten op hun plaats. Soms worden ze in de tussentijd nog even gestimuleerd.

Moxa

Acupunctuur Maarssen - MoxaAanvullend kan ook moxa gebruikt worden. Moxa is gedroogd bijvoetskruid, wat je kunt laten smeulen boven een acupunctuurpunt. Dit geeft een heerlijke doordringende warmte aan het punt door en kan zeer voedend werken op de lichaamsenergie.

Cupping

Acupunctuur Maarssen - CuppingOok cupping is mogelijk bij Acupunctuur Maarssen. Bij cupping worden glazen kopjes op de huid gezet die zich door een vacuüm aan de huid vastzuigen. Dit heft stagnaties op en stimuleert de doorbloeding. Cupping geeft goed resultaat bij pijnlijke spieren in bijvoorbeeld rug en schouders. Het is ook een goede manier om een opkomende griep snel te verhelpen.

Na de behandeling werkt het effect nog een tijdje door. Daarom is het het beste als u even wat rust neemt.

Een vervolgbehandeling duurt meestal 45 minuten tot 1 uur. Ik zal altijd weer even met u doornemen hoe het op dat moment is met uw klacht en uw energiehuishouding. Vervolgens doen we een Acugraph-meridiaanmeting en indien nodig bekijk ik nogmaals uw tong.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit verschilt per klacht. In het algemeen geldt dat kort bestaande klachten sneller reageren (soms al na 1 behandeling) en dat voor chronische klachten een langer behandeltraject nodig is. 4-5 behandelingen zijn meestal voldoende om te weten of de behandeling aanslaat. Om de klacht helemaal te verhelpen zijn vaak meer behandelingen nodig. Als het genezingsproces eenmaal is ingezet, kan de frequentie van behandelingen verminderd worden. Bijvoorbeeld: In het begin behandelen we wekelijks of tweemaal per week en als er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt dat afgebouwd naar tweewekelijks of minder. Bij chronische aandoeningen kan een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig zijn om de aandoening beheersbaar te houden.

Het is goed om te weten dat acupunctuur een cumulatief effect heeft. Dat wil zeggen dat vaker behandelen in kortere tijd een beter effect geeft dan minder vaak behandelen gedurende een langere periode. Bijvoorbeeld: u krijgt twee keer per week acupunctuur voor 3 weken achter elkaar, dit zijn 6 behandelingen. Daarvan kunt u meer effect verwachten dan als u 6 weken achtereen eenmaal per week acupunctuur krijgt. Daarom adviseer ik vaak om de eerste 2-3 weken van een behandeltraject minimaal tweemaal per week te komen.

Bel of mail vandaag nog om te horen wat acupunctuur voor u kan doen: 06-55572910 of info@acupunctuurmaarssen.nl