Op een natuurlijke manier van je pijn af met acupunctuur

Veel mensen hebben elke dag pijn en willen daar graag iets aan doen op een natuurlijke manier, zonder afhankelijk te zijn van medicijnen. Acupunctuur kan helpen bij elk type pijn, wat ook de oorzaak is of waar de pijn ook zit. Onderzoeken laten zien dat het pijnverlichtende effect van acupunctuur maanden kan aanhouden.

Als je met een MRI-scan naar de hersenen kijkt vóór en na een acupunctuurbehandeling, dan zie je dat de hersenactiviteit is afgenomen – tot wel 70%. We denken dat deze afname van hersenactiviteit in bepaalde gebieden van het brein te maken heeft met de afname van pijn die we zien na een acupunctuurbehandeling. Maar acupunctuur doet meer: het verbetert de doorbloeding en zorgt dat er meer witte bloedcellen naar het pijnlijke gebied gaan. Dit versnelt het herstelproces.

Er is een beroemd Chinees spreekwoord: “Bu tong ze tong, tong ze bu tong”. Dit betekent: “Als het stroomt, is er geen pijn; als het niet goed stroomt is er pijn”. Met andere woorden: elke vorm van pijn betekent dat de normale stroming van energie (Qi, of levenskracht) is verstoord. Wat acupunctuur doet is simpelweg het herstellen van die verstoorde energiestroom.

Langzamerhand wordt acupunctuur steeds meer erkend als een goede optie bij pijn en dit wordt door verschillende onderzoeken ondersteund.

In een Duits onderzoek, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, werden ruim 1100 volwassenen met chronische pijn in de onderrug in verschillende groepen verdeeld. De ene groep kreeg acupunctuur en de andere groep kreeg de standaard behandeling van pijnstillers en oefentherapie. Van de acupunctuurgroep waren er 2x zoveel mensen die een blijvende verbetering merkten dan in de groep met pijnstillers en oefeningen. Bij 48% van de acupunctuurgroep was de pijn minstens een derde minder geworden en de bewegingsvrijheid toegenomen, tegenover 27% van de groep die pijnstillers en oefeningen kreeg.

Een ervaring van een cliënt uit mijn eigen praktijk:

“Lage rugpijn en acupunctuur? Inderdaad, na 4 weken tobben was ik met één behandeling van de pijn af, stond ik weer recht en kon mij vrij bewegen!”

Heb jij last van acute of chronische pijn, of ken je iemand die dat heeft? Neem contact met me op, dan leg ik je uit wat acupunctuur en Chinese geneeskunde voor je kan doen!