Maak een einde aan slapeloosheid!
In onze hedendaagse maatschappij wordt nog weleens onderschat hoe belangrijk een goede nachtrust is. Miljoenen mensen die lijden aan slapeloosheid gaan voor de snelle oplossing (slaappilletje erin), maar kijken niet naar wat nu de werkelijke oorzaak van hun probleem is. Slaaphygiëne staat voor de meeste mensen niet bovenaan het lijstje. Tegen de avond moeten we ons lichaam en onze geest de mogelijkheid geven tot rust te komen en naar binnen te keren. Een gebrek aan slaap ligt aan de basis van heel veel gezondheidsproblemen zoals vergeetachtigheid, een verzwakte weerstand en stress en dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten en spijsverteringsproblemen.
Het afnemende licht van de schemering zorgt ervoor dat het lichaam slaaphormonen aanmaakt. Daarom is blootstelling aan fel licht ’s avonds, zoals bij het draaien van avonddiensten, computeren, TV kijken of heel laat eten funest voor het natuurlijke ritme van ons lichaam. Geen wonder dat we niet kunnen slapen!
Meestal gebruiken we de avond niet om onszelf rust te gunnen, maar om allerlei activiteiten te ondernemen. En als de nieuwe dag aanbreekt hebben we niet geprofiteerd van een verkwikkende en herstellende nachtrust.
De Chinezen zien het zo: als de yinne energie van de nacht de yange energie van de dag kan omarmen, val je in slaap. De yinne energie van het lichaam is voedend en herstellend. In de nacht keert de energie van het lichaam naar binnen om zich te herstellen van alle inspanningen van overdag. We dromen en ons onbewuste verwerkt wat we overdag hebben meegemaakt. De yange energie van overdag daarentegen is naar buiten gericht. We gebruiken overdag de energie die we hebben opgebouwd toen we lagen te slapen. Samen vormen zij de cyclus van yin en yang.
Als je deze yin en yang cyclus in je dagelijks leven wilt volgen, probeer dan minimaal 3 uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Warm en gekruid eten bijvoorbeeld, pept de yange energie op en dat wil je niet als je gaat slapen. Vermijd alcohol, koffie, chocola en andere stimulerende stoffen, vooral laat op de dag.
Om je slaappatroon te verbeteren kun je wat lichte lichaamsbeweging doen om je lichaamsenergie te laten circuleren. Eet gezonde en voedzame dingen zoals soep en stoofschotels, donkergekleurde groenten en fruit (aubergines, druiven). Probeer te hard werken en veel piekeren te vermijden als dat kan.
Een fantastisch hulpmiddel om je geest te laten ontspannen is meditatie. Ook je lichaam komt hiervan tot rust. Meditatie vermindert stress, verbetert de algemene gezondheid en roept een gevoel van welzijn op. Je wordt er alerter van en kunt je beter ontspannen, ook als je druk bent. Enkele meditatiemomenten verdeeld over de dag zullen je helpen ’s nachts beter te slapen.
Heb je last van slapeloosheid of ken je iemand die slecht slaapt? Maak een afspraak voor een consult of mail voor meer informatie.
Tips voor een gezonde nachtrust
Lekker slapen is de basis voor een goede gezondheid. We hebben 6-8 uur slaap per nacht nodig om onze batterij weer op te laden!
Goede slaaphygiëne is belangrijk: laat je lichaam het natuurlijke ritme van dag en nacht in de natuur volgen. Hierdoor kun je beter met slaaptekort omgaan en wordt je lichaam sterker en gezonder.
Enkele suggesties die je slaapritme enorm kunnen verbeteren, zodat je overdag ook beter functioneert:
Ambiance
De slaapkamer is om te slapen; maak er je heiligdom van. Houd je slaapkamer donker, koel en rustig. Draai je klok weg van je bed. Als je ’s nachts naar de WC moet, doe dan niet het licht aan maar laat een nachtlampje aan op de gang. De optimale temperatuur van je slaapkamer is tussen de 15 en 20 graden.
Eten
Eet geen zware maaltijden of snacks met veel suiker voordat je naar bed gaat. Anders gaat je bloedsuikergehalte omhoog en dat maakt je onrustig. Beperk ook het gebruik van koffie, nicotine en alcohol.
Heb je toch honger, eet dan iets met veel eiwitten, zoals yoghurt of een banaan.
Niet teveel doen ‘s avonds laat
Stop minimaal een uur voordat je naar bed wilt gaan met je werkzaamheden. Laat je geest tot rust komen. Ga niet teveel TV kijken of computeren ’s avonds.
Wil je lezen in bed, gebruik dan geen tablet of ander apparaat met een lichtgevend scherm. Pak gewoon lekker een boek of gebruik een e-reader waarvoor je een apart, niet te fel lampje nodig hebt.
Naar-bed-ritueel
Maak van het naar bed gaan een ontspannend ritueel. Probeer zoveel mogelijk elke dag op dezelfde tijd op te staan en te gaan slapen, ook in het weekend.
Ontspan met een warme douche, meditatie of probeer een spierontspanningsoefening: begin bij het ontspannen van je tenen en ga zo je hele lichaam langs naar boven.
Laat de zorgen van overdag achter je. Ga niet teveel nadenken of piekeren terwijl je in bed ligt. Adem diep in, maak je hoofd leeg en laat jezelf wegglijden in een heerlijke slaap.